Esküvő fényképezés – a nagy nap két szemszögből

Az esküvő fotózás nehéz ügy. A párnak főleg, de a fotós is felkötheti a gatyáját, ha egy menyegzőn akar helytállni: folyamatosan zajló, nem megismételhető események, változó fényviszonyok, tömeg (aminek egy része mostanában legalább olyan jó képekkel szeretne hazatérni a mobilján, mint a felkért hivatásos fotográfus, és ezért szinte bármire hajlandó…), hogy csak a legveszélyesebb „ellenségeket” említsem. Mindeközben persze a munkaeszközöket is meggyőző magabiztossággal kell uralni, hisz egy technikai sportot űzünk.

Hazudhatnám, hogy már az első esküvői anyagom is kiválóan sikerült…de nem így történt. Még csak átlagosan is alig. Az örömapa ingerült volt átadáskor, és a megbeszélt díj talán felét, ha megkaptam. Elég kellemetlen szituáció volt, ezúton is elnézésüket kérem. Viszont valahogy el kellett kezdeni, és ez akkoriban jóval nehezebb volt, mint napjainkban. Manapság egy jó digitális technikát használó – akár képzetlen fotósnak – még szerencséje is lehet, sok ezer kockából simán előfordul, hogy pár száz használhatóra sikerül. Ma már több, mint 20 év tapasztalattal rendelkezem az esküvő fotózás területén, a tudás és a rutin eseményről-eseményre gyarapodott, és ma már nemcsak a megbeszélt munkadíj egészét, hanem elégedett és boldog mosolyokat is kapok a munkámért cserébe.

A házasulandó párnak mostanában elképzelhetetlen tömegből kell kiválasztania azt a fotóst, akit megbíznak a fontos feladattal. Nem elég, ha szakmailag a csúcson van az illető, de emberileg is jól ki kell jönniük egymással, nélkülözhetetlen a kölcsönös szimpátia. Most kérdezhetnéd, kedves olvasó, hogy “Van olyan pár, akinek visszautasítod a felkérését?”. Nagyon ritkán megesik, de egyáltalán nem jellemző. Legtöbbször hamar kiderül, hogy jól tudunk együttműködni. Ti, -a menyasszony és a vőlegény- mindent megtesztek, hogy tökéletes napot szervezzetek, én pedig hozom a legjobb formám, és igyekszem mindig kicsit jobbat alkotni, mint eddig bármelyik esküvőn. A végeredmény pedig 300-400 nagyszerű fotó, aminek a javából egy gyönyörű albumot szerkesztünk nektek. A legszebb pillanatokat pedig akkora nagyításban kapjátok meg, hogy bármilyen falon kiválóan mutassanak.

Pin It on Pinterest

Tetszik?

Oszd meg másokkal is!